FIGYELMEZTETÉS

 

Vércukorszint méréskor téves érték jelentkezhet

 

Azok a betegek, akik EXTRANEAL (ikodextrin) oldatot kapnak peritoneális dialízis kezelésre, azoknál egyes vércukorszint-mérő készülékek helytelen mérési eredményt adhatnak.

 

CSAK olyan glükózszint meghatározó készülékeket és tesztcsíkokat alkalmazzon, amelyek glükóz specifikusak. Ezek a módszerek elterjedtek a klinikai laboratóriumokban.

 

„Glükóz specifikusak” azok a glükózszint-mérő készülékek és tesztcsíkok, amelyek működését a maltóz vagy bizonyos más cukrok nem befolyásolják. Mivel az EXTRANEAL (ikodextrin) peritoneális dializáló oldat a maltózszint emelkedését okozza a vérben, ezért csak glükóz specifikus készülékeket és tesztcsíkokat alkalmazzon.

 

NE használja azokat a glükózszint-meghatározó készülékeket és tesztcsíkokat, amelyek a glükóz-dehidrogenáz pirrolo-kinolin-kinon (GDH-PQQ) enzimen, vagy a glükóz-oxidoreduktáz színreakción alapuló módszereket alkalmaznak. Továbbá nem használható néhány, a glükóz-dehidrogenáz flavin-adenin-dinukleotid (GDH-FAD) enzimen alapuló glükózszint-meghatározó készülék és tesztcsík sem. Az EXTRANEAL-lal (ikodextrin) kezelt betegeknél ezek a módszerek tévesen magas vércukorszint értékeket mutathatnak ki a maltóz zavaró hatása miatt. A tévesen magas vércukorszint értékek elfedhetik a valódi hipoglikémiát vagy téves hiperglikémia diagnózishoz vezethetnek, amelyek következményei életet veszélyeztető állapotok.

 

A glükózszint meghatározásra alkalmas módszerekre vonatkozó információkat MIND a készülék, MIND a tesztcsík csomagolásán ellenőrizze. Amennyiben bizonytalan, a működési elvvel kapcsolatos tájékoztatásért forduljon az eszközök gyártójához.

 

Az EXTRANEAL-lal (ikodextrin) vagy a glükózszint-mérő rendszerekkel kapcsolatos további tájékoztatásért nézze meg az alábbi linkeket. A glükózszint-mérő készülékek gyártóiról és az EXTRANEAL (ikodextrin) kezelés mellett használható készülékekről az Ország specifikus vércukorszint-mérő készülék lista ad bővebb információt („Hasznos linkek” alatt).

 

Gyógyszerinformáció Fontos biztonságossági információk Hasznos linkek


Adobe Reader letöltése