UPOZORENJE

Moguće pogrešno mjerenje nivoa glukoze u krvi

 

 

Pacijenti koji upotrebljavaju EXTRANEAL (ikodekstrin) rastvor za peritonealnu dijalizu, mogu imati netačne rezultate mjerenja glukoze u krvi pri korišćenju određenih aparata za mjerenje glukoze u krvi i test traka.

 

ISKLJUČIVO koristite aparate i test trake koji koriste glukoza-specifične metode određivanje glukoze u krvi.  Ove metode su uobičajene u kliničkim laboratorijama. 

 

Termin “glukoza-specifični” se odnosi na aparate ili test trake na koje ne utiče prisustvo maltoze ili određenih drugih vrsta šećera. Kako rastvor za peritonealnu dijalizu EXTRANEAL (ikodekstrin)  dovodi do povećanja nivoa maltoze u krvi, treba koristiti jedino glukoza-specifične aparate i test trake.

 

NE KORISTITE aparate i test trake za mjerenje glukoze u krvi koji koriste metode GDH PQQ (glucose dehydrogenase pyrroloquinolinequinone) ili glucose-dye-oxidoreductase. Takođe, ne treba koristiti neke od aparata i test traka koji koriste metode GDH-FAD (glucose dehydrogenase flavin-adenine dinucleotide). Interferenca maltoze sa ovim aparatima za mjerenje glukoze i test trakama može rezultirati pogrešnim očitavanjem povišenim šećerom u krvi kod pacijenata koji koriste EXTRANEAL (ikodekstrin). Ovo će prouzrokovati da pacijent ili zdravstveni radnik ne preduzme odgovarajuće mjere kako bi doveo nivo šećera u krvi na normalne vrijednosti. Očitavanje lažno povišene vrijednosti glukoze u krvi može dovesti do toga da pacijent dobije više insulina nego što mu je potrebno. Obe ove situacije mogu dovesti do stanja koja ugrožavaju život pacijentu, uključujući gubitak svijesti, komu, neurološka oštećenja ili smrt.

 

Da bi odredili tip metode koja se koristi za mjerenje nivoa glukoze u krvi, pročitati OBA uputstva, i za aparate za mjerenje glukoze i za test trake koje se koriste. Ukoliko ste u nedoumici, kontaktirajte proizvođače aparata za mjerenje glukoze i test trake da bi utvrdili metod koji se primjenjuje.

 

Za bitne informacije o preparatu EXTRANEAL (ikodekstrin) ili aparatima za mjerenje glukoze i test trakama, uključujući kontakt informacije kompanija proizvođača aparata za mjerenje glukoze, pogledati informacije na linkovima koji su dati u nastavku.

 

Informacije o lijeku Važne informacije o sigurnosti Dodatni linkovi


Preuzmite Adobe Reader